Cisco Unified Communication Manager – CUCM og CallManager Express – CME

Introduktion til Cisco Unified Communication Manager Express (CallManager Express – CME)

Vi har hørt om VoIP i mange år nu, og mens nogle aldrig har arbejdet med det, er det blevet dagens standard i IP-kommunikation og Private Branch Exchange (PBX) eller telefoni center-løsninger. Populære leverandører som Siemens, Panasonic, Alcatel og mange flere, der indtil for nylig ikke tilbyde VoIP-løsninger så den nye bølge kommer og producerer løsninger, der ville tillade, at deres systemer støtter VoIP. Men disse “hybrid” produkter er ikke ren VoIP og understøtter ikke forventede VoIP PBX funktioner som SIP Trunking med globale udbydere, codec valg, H.323 opkaldssignalering protokol og meget mere.

Cisco CallManager, nu officielt navngivet Cisco Unified Communications Manager eller CUCM, er en server-baseret IP-telefoni løsning og i øjeblikket Ciscos flagskib VoIP produkt. Skalerbar til at støtte tusindvis af IP-telefoner ved clustering flere CUCM servere sammen, er det den ultimative rene VoIP løsning til virksomhedskunder. I erkendelse af behovet for at trænge ind i mindre markeder, Cisco kom ud med en mindre version, Cisco CallManager Express, også kendt som CCME eller CME. Det nye officielle navn her er Cisco Unified Communications Manager Express (CUCME), men de fleste mennesker stadig kalde det ved dets ældre navn, der er CCME. Cisco CallManager Express (CME) er IP Telefoni løsning som kan håndtere fra 24 Telefoner op til 450 telefoner afhængigt af routerens model.
Forudsat du har en Cisco router, der kører CME. Det kan være så simpelt som at opgradere din IOS og muligvis DRAM hukommelse. Derfra, afhængigt af dine behov kan du konfigurere og bruge det med det samme, eller du kan kræve en ekstra opgradering. CallManager Express er ekstremt fleksibel, fordi det er modulopbygget.

Hvor kan man finde CallManager Express og hvordan man identificerer dets versioner?
CME er en software baseret IP-telefoni system, indlejret i de følgende mere avancerede Cisco IOS versioner. Cisco IOS nye pakker er som følger, og de fremhævede giver dem CME funktionalitet:
IP Base
IP Voice
Enterprise Base
Advanced Security
SP Services
Avancerede IP-tjenester
Enterprise Services
Advanced Enterprise Services

Alle fire fremhævede udgaver indeholder en fuld version af CME kan dække de fleste virksomheder VoIP krav.
De ovennævnte IOS pakker står for alle IOS op til 12,4. Fra version 12,5, har Cisco indført begrebet en ‘Universal IOS «, der indeholder alle tjenester (1 til 8), men aktiveres med den passende licens! Med IOS 15 og derover, skal du have en UC (Unified Communications) licens aktiveret for at bruge og konfigurere Cisco CallManager Express eller VoIP tjenester.
CME versionering er også ganske enkle at følge. Afhængigt af IOS version, vil din CME version også ændre sig. Den seneste tilgængelige version på tidspunktet for jeg skriver denne artikel er version 8,1, som er til stede i IOS version 15,1 (2) T

Hardwarekrav

CME krav afhænger af produktet version og platform, som det vil blive installeret.
For eksempel er de nyeste v8.1 kravene til en Cisco 2811 router, 256MB DRAM og mindst 128 MB Flash-hukommelse. Dette vil give støtte til op til 35 IP-telefoner. En Cisco 2851 router vil understøtte op til 100 IP-telefoner, men det vil dog kræve 384MB DRAM i forbindelse med mindst 128MB flash-hukommelse.
Naturligvis Cisco 2851 router er en meget større model, og er i stand til at understøtte flere IP-telefoner, hvorfor de øgede krav i DRAM.
Med de nye 2900 ISR serie routere kravene er stort set den samme for alle modeller. For eksempel vil en Cisco 2901 router understøtte op til 35 IP-telefoner og kræver 512 MB DRAM med 256 MB flash-hukommelse. Cisco 2951 vil understøtte op til 150 IP-telefoner og kræver nøjagtig den samme mængde DRAM og flash-hukommelse (512/256).
Grunden til dette er, fordi Cisco for nylig har ændret sin IOS strategi og nu at give en »Universal« IOS, der har alle funktioner indbygget i (f.eks. firewall, VoIP, VPN osv.), men det kræver en aktiveringskode for at muliggøre forskellige tjenester og funktioner – Dette lyder måske en rigtig god idé, men de fleste Cisco ingeniører er ikke enig med Ciscos taktik, da den alvorligt begrænser IOS funktioner som du er i stand til at “teste” på dine routere. Generelt, hvis du gerne vil afprøve Cisco CallManager Express, end version 7,1 (IOS version 12,4. (24) T) er et godt udgangspunkt, da den indeholder en lang række fejlrettelser og forbedringer. Denne version er også i stand til at køre på ældre Cisco 1760-serien routere og ikke er bundet til de licensudstedende restriktioner Cisco har indført med IOS version 15 og derover.

Hvis du gerne vil lære mere om CallManager Express, kan du læse på min Cisco CallManager Express / VoIP undermeny.

I den her artikel introducerede jeg Cisco CallManager Express-systemet for jer og dækkede hardware det kører på. Artikler (under menuer), der følger i VoIP sektionen beskæftiger sig med analyse af CallManager Express og UC500-serien IP PBX (Herunder UC520, UC540 & UC560) og dækker fra simpel konfiguration til komplekse opsætninger for krævende kunder, samt Cisco Jabber for mobile brugere.